Mei 1940

De schrijver van onderstaand stuk heeft geprobeerd een beeld te krijgen van de gebeurtenissen in en rond Willemsdorp in de meidagen van 1940.

Hiervoor is voornamelijk het internet geraadpleegd. Onjuistheden en/of onvolkomenheden zijn daarom mogelijk, maar zeker niet opzettelijk verwoord en/of nagelaten.

Aanvullingen zijn uiteraard welkom via het contactformulier.

April 1940

De situatie in Willemsdorp kort voor de Tweede Wereldoorlog: alles was ingericht om een verwachte aanval vanuit het zuiden af te slaan. De meeste bunkers fungeerden slechts als groepsschuilplaats, waar de toegang alleen door een geweerschutter verdedigd kon worden.

Luchtafweer ter verdediging ontbrak, permanente versterkingen tegen bombardementen of als opslag ontbraken en de samenstelling van de manschappen was zeer divers. Door verschillende verkenningen (land/lucht/water) hadden de Duitsers Willemsdorp nauwkeurig in kaart gebracht.

Het opblazen van de Moerdijkbrug was iets dat zorgvuldig afgewogen werd. Je verhindert de vijand, maar het belemmert je ook zelf. Overigens was de ontsteking nog niet eens geleverd.

Legering

Het barakkenkamp was berekend op 9 man, zodat de overige manschappen zeer verspreid ondergebracht waren.

7 mei 1940

De verloven worden ingetrokken, er worden rijdende patrouilles ingesteld en stukken opgesteld, de situatie is ernstig. Maar op 9 mei zijn bijzondere verloven weer toegestaan en dat is een teken dat alles vermoedelijk loos alarm geweest is.

Munitie

Omdat de manschappen in ruime mate bestond uit onprofessionele“burgersoldaten”, vond men het verstandiger om de munitie achter slot en grendel te houden. Zo bleef tot aan de inval het grootste deel van de militairen zonder munitie.

Kansloos

Uit alle stukken blijkt dat het Nederlandse verzet om verschillende redenen geen kans had tijdens de Duitse inval.

Meer lezen

Op http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=willemsdorp vind je nog meer informatie.

Of bekijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s